Брашно от пурпурна царевица - био - 100 г

Цена: 3.85 лв (3.85 лв / 100 г)

Заместителен продукт
Код: SKU733
Баркод: 3800231699359
Продуктът вече не е част от актуалните ни предложения
Брой:
-
+
3.85 лв
Добавете в желани


Описание:

Брашно от пурпурна царевица - био

Нашето брашно е суров продукт от некултивирана пурпурна царевица, без съдържание на пестициди. Направено е чрез изсушаване и мелене на пурпурните зърна.

Пурпурната царевица е култура, растяща в долините на Андите. Местните я наричат maiz morado. Пурпурната царевица е разпространена в Перу. Расте в крайбрежни области и в области с висока надморска височина (до 3000 метра). Има различни видове, но всички те са наследници на един и същ вид, наречен Kculli (черен). Археологически проучвания разкриват, че Kculli съществува най-малко от 2500 г. Местните в Перу я използват често за освежаваща напитка - вид сладка бира, наречена chicha morada.

В днешни дни пурпурната царевица се отглежда заради богатите хранителни свойства и съдържанието ѝ на феноли и антоцианини, които са най-интересните естествени хранителни антиоксиданти, почти липсващи в съвременното масово хранене. Съдържанието на феноли има биоактивни и функционални свойства. Основният оцветител в пурпурната царевица е цианидин-3-b-гликоза. Пигмент за растението, в човешкия организъм антицианите действат като антиоксиданти, които блокират деленето на свободните радикали.

Употреба:

1/2 ч.л. (около 2 г) на ден. Може да добавите към други брашна в смеси за сурови десерти, шейкове, палачинки или хляб. Когато използвате за печива, имайте предвид, че не съдържа глутен.

Да се съхранява на хладно и сухо място. Тъй като лесно поема влага, след отваряне съхранявайте в съд с похлупак, далеч от директна слънчева светлина, най-добре в хладилник.

Хранителни стойности за 100 г:

Енергийна стойност - 1756kJ / 420kcal
Мазнини 3.57 г,
от които наситени 0 г;
Въглехидрати 82.14 г,
от които захари 0 г;
Фибри 3.6 г;
Белтъчини 14.29 г;
Сол 1.22 г
Калций 36mg / 4.5% от ДПД*
Желязо 17.22mg / 122% от ДПД*
* ДПД - дневна препоръчителна доза. Референтно количество за средностатистически възрастен (8400kJ / 2000kcal).

100 г


Рецепта от Зоя БГ

Чича Морада
Необходими продукти 3 чаени лъжици брашно от пурпурна царевица
2 л. вода
2 пръчки канела
карамфил
сироп от якон/нектар от агаве на вкус
парченца ананас
1/2 чаена чаша изцеден сок от лайм
1 чаена чаша пресни сезонни плодове (по избор, но придават приятен плодов вкус)

Смесете брашното от пурпурна царевица с един литър вода и разбийте, докато не се разтвори (за ваше улеснение може да използвате блендер). Прибавете карамфила и пръчките канела и ги оставете да се накиснат през цялата нощ. Прибавете останалия 1 литър вода и плодовете и оставете за още 1 час накисване. Прибавете сока от лайм и оставете получената напитка да се охлади в хладилника. Насладете се:)
 

Други продукти, които наши клиенти са поръчали заедно с този продукт

  • Поръчайте Нашата цена: 5.50 лв
    Чиа е ниско растение от рода на градинския чай с малки, твърди семенца. Векове наред чиа семената са били употребявани като храна или напитка от индианците от Югозападна Америка и латиноамериканците. Позната като „храната за бягане“, чиа става все по-търсена и в Европа. Има неутрален вкус и може да се използва в разнообразни сладки и солени рецепти.
Следващи 5 продукта

Свържете се с нас, ако имате въпроси относно този продукт

* За връзка с вас ще обработим данните ви съгласно нашата Политика за поверителност


Facebook chat