Боб мунг, био земеделие
Мунг е семето на растението Vigna radiata – принадлежи към семейство бобови и се отглежда предимно в Индия, Тайланд, Филипините, Индонезия, Камбоджа. Името му идва от думата mudga, което на санскрит означава „пръскащ лъчи”. Зрънцата на боб мунг са малки и зелени – наподобяват грах. Когато се махне обвивката, вътрешността им е жълта.
За разлика от белия, боб мунг се усвоява по-лесно от храносмилателния тракт и не предизвиква газове. В индийската народна медицина аюрведа го почитат като тридошова храна (подходяща е за всеки, независимо дали неговата доша - телесен тип, е капа, пита или вата).
В източната кухня боб мунг е популярна съставка в техните „дал” (варива), обикновено в комбинация с ориз басмати и зеленчуци. Яде се и под формата на палачинки – зърната се накисват, намачкват се до фина паста, прибавя се джинджифил и се слага на горещ тиган. В Индонезия го ядат под формата на каша – със захар и кокосово мляко, а в Китай е популярен под формата на сладка напитка и като кълнове.
Начин на употреба:
Времето за варене на боб мунг е около час и половина, като няма нужда от предварително накисване. Съчетава се най-добре в подправки като джинджифил, кимион, кориандър и куркума. Може да се направят и кълнове – бобът се накисва във вода в съотношение 1: 2 или 1: 3 за една нощ (между 8 и 12 часа). Съхранява се на място без директна слънчева светлина.
Съставки:
Мунг боб от биологично земеделие
Хранителна стойност за 100 г:
Енергийна стойност - 1146 kJ/ 274 kcal
Мазнини - 1.2 г
от които наситени - 0.27 г
Въглехидрати - 41.5 г
от които захари - 1.4 г
Протеини - 23.1 г
Фибри - 17.3 г
Сол - 0.0225 г
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.