Био червени боровинки с ябълков сок.
Червената боровинка притежава тръпчив, леко кисел характерен вкус. Тя е добър растителен източник на особено важните за метаболизма Омега 3 и Омега 6 мастни киселини. Тези червени плодчета са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, каротеноиди и фитостероли. Съдържащият се в тези диви плодове токотриенол (рядко срещана форма на витамин Е) е най-ефективната форма на витамина, притежаваща антиоксидантно действие. Боровинките съдържат още витамините А, С и В2. Плодовете притежават диуретично и дезинфекциращо действие.
Запазването на сушените плодчета е най-вече възможно благодарение естествения консервант в тях - бензоена киселина, която пази червената боровинка от загниване и разваляне. Действайки като консервиращ агент, бензоената киселина е и много силен антисептик. По тази причина червените боровинки имат антимикробно действие и са полезни за чревната микрофлора. От органичните киселини в тези плодове има още лимонена, винена, ябълчена и няколко други.
Начин на употреба:
За самостоятелна консумация или прибавени при приготвянето на домашнo мюсли, разнообразни печива или сурови десерти. Характерният стипчив вкус на боровинките се комбинира добре с тези на портокала, ябълката, ананаса или крушата. Често могат да бъдат срещнати под формата на сос за овкусяване на салата от зеленолисти. Подходяща съставка на различни топли или студени плодови и билкови чайове и разхладителни напитки.
Съставки:
Сушена червена боровинка от биологично земеделие и био ябълков сок.
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.