Био сертификат може да изтеглите от ТУК (изисква Adobe PDF Reader).
Лещата (Lens culinaris) принадлежи към бобовите култури – като всички варива, тя е източник на белтъчини с ниско съдържание на мазнини. Червената леща е незаменима съставка в редица ястия от индийската и близкоизточна кухня. Зърната й са разделени на половинки, поради което червената леща се сварява много по-бързо от останалите видове леща. Леко сладкият й вкус и мека текстура я правят особено подходяща за приготвяне на крем супи, пюрета, както и на индийската яхния "Masoor dal".
Начин на употреба:
Нe е необходимо предварително накисване. Измийте добре и сварете в съотношение 1:3 за 15 минути или докато омекне. Цветът ще се промени от червеникав към жълто-оранжев. Червената леща може лесно да се превари и да стане на каша, затова не я оставяйте да се готви твърде дълго. Стремете се да прибавяте лимонов сок към ястията с леща - храните с витамин C подпомагат усвояването на желязото.
Хранителна стойност за 100 г:
Енергийна стойност - 1534kJ/362kcal
Мазнини - 2.6 г
от които наситени - 0.6 г
Въглехидрати - 54.9 г
от които захари - 2.3 г
Белтъчини - 27.2 г
Сол - 0 г
Съставки:
Червена леща от биологично земеделие
200 г
Други мъничета - ТУК