Био сурови бадеми, отгледани в България, Карнобат
Сладкият бадем (Prunus dulcis) вирее предимно в средиземноморски климат. Всъщност, това е една от най-ранно култивираните плодови ядки - бадеми са открити още в гробницата на Тутанкамон.
Бадемовото дърво принадлежи към същия род, към който спадат кайсиите, прасковите и черешите. Тъй като кайсиевите ядки наподобяват месестия вкус на бадемите, но не са толкова сладки, понякога дори ги наричат горчив бадем.
Както всички ядки, бадемът е с много добра хранителна плътност, богат едновременно на протеини (22%) и на мононенаситени мазнини – от същия вид, който се съдържа в зехтина. Доставя също фибри (ядките са втория най-добър източник на фибри след зърнените култури), минералите магнезий, манган, калций и калий, а люспите му съдържат полифеноли.
Бадемите по света:
Амигдалота - белите бадемови сладки, които в Гърция сервират на Нова година и на сватбени тържества
Амарето - ликьорът от бадеми, който правят в Италия и популярна ароматна добавка към силното им кафе
Бадам халва - индийският вариант на нашата слънчогледова тахан халва
Марципан - типичният за Австрия пълнеж за сладкиши, приготвен от бадемово брашно и захарен сироп
Макарони - изящните цветни бадемови сладки във Франция, който се правят от фино смлени бадеми, белтъци на сняг и захар
Начин на употреба:
Преди консумация накиснете бадемите предварително за 8 часа. Използвайте самостоятелно, като добавка в зърнена закуска, плодови и зеленчукови салати, за приготвяне на ядково мляко, сурови десерти и печива.
Вижте по-подробни съвети как да консумирате суровите ядки и плодовете в книжката ни със сурови рецепти ТУК.
Видео - рецепта за бадемови сладки ТУК.
Рецепта от Зоя БГ
Бадемово мляко
Какво е необходимо ? 1 ч.ч. сурови бадеми, накиснати за една нощ
3 ч.ч. вода (пречистена или изворна)
1 ч.ч. органичен екстракт от ванилия
2 фурми (без костилките)
Изплакнете бадемите няколко пъти, докато след тях остава чиста вода. Завъртете в блендер всички съставки. Започнете от ниска степен, след това преминете на по-висока – за около 1 минута. Поставете тензух върху широка кана и прецедете през него течността. Ако искате да получите повече количество мляко, прибавете чаша вода към останалата мокра пулпа, завъртете в блендера и отново прецедете.
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.