Орехи от биологично земеделие.
Уникалната комбинация от Омега 3, протеин и фибри прави ядките миниатюрните енергийни бомби на природата. Обикновено пренебрегвани заради бадемите и лешниците и тяхната остатъчна сладост, орехите са по-богат източник на антиоксиданти. Съдържащите се Омега 3 са под формата на алфа-линолова киселина, за която е известно, че подпомага мозъчната дейност. В това отношение, може да се каже, че орехите са растителния вариант на рибата, препоръчвана като „храна за мозъка“.
Начин на употреба:
Както всички ядки, е добре преди консумация да накиснете орехите във вода за около 10 часа (една нощ), за да освободите инхибиторите, които съдържат. Инхибиторите са вещества, които предпазват семенцето да не покълне по всяко време, а в човешкия организъм блокират действието на храносмилателните ензими и пречат на пълноценното усвояване на нутриентите. Накисвайки ги, вие „събуждате“ ядките за покълване и ги превръщате в жива храна. Не забравяйте след това да ги изплакнете добре, за да отмиете изтеклите във водата инхибитори.
Съхранение:
Малко известно е, че най-добрата температура за съхраняване на орехите е -3 °C, далеч от влага. Заради високото съдържание на мазнини, опасността от гранясване е по-голяма. Може да удължите значително срока им на годност (до половин година), ако ги съхранявате в хладилник.
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.