Био сертификат може да изтеглите от
ТУК (изисква Adobe PDF Reader).
Куркумата е тревисто растение, което расте в горите на Южна и Югоизточна Азия, но се среща също в Южна Америка, Австралия и Африка. Използвана от векове в традиционната индийска и китайска медицина, днес куркумата е позната най-вече като подправка. В Европа през Средновековието дори е била популярна като достъпен заместител на шафрана. В Индия щедро се добавя към ориз, яйца, къри и други гозби, а заради цветовата прилика с шафрана се нарича още и „шафранът на бедните“.
Поради красивите си цветове в България се отглежда и в саксии с декоративна цел. Стрити на прах, коренчетата имат ярък оранжев цвят и дори съвсем малко количество оцветява ястията в жълто. Смляната куркума притежава специфичен, леко горчив и подобен на черния пипер вкус, с аромат на горчица и земни нотки. Първоначално куркумата се е използвала като багрило, а по-късно са открити лечебните й свойства. Коренът на растението се използва както в медицината, така и в кулинарията.
Най-активната съставка на куркумата - куркуминът, има многобройни научно доказани здравословни ползи. Куркумата съдържа 5% есенциални мастни киселини и е противовъзпалително и антиоксидантно средство. Има диуретично и детоксикиращо действие.
Начин на употреба:
Изключително подходяща за подправяне на редица ястия от азиатската кухня. Може да се използва и като естествен оцветяващ агент за сосове и печива - придава приятен жълт цвят.
Хранителна стойност за 100 г:
Енергия - 1532kJ / 367kcal
Мазнини - 9.9 г
от които наситени - 2.9 г
Въглехидрати - 58.2 г
от които захари - 3 г
Белтъчини - 7.8 г
Сол - 0.1 г
Състав:
Куркума на прах от биологично земеделие.
60 / 150 г