Кокосова захар, био земеделие
Кокосовата захар е традиционен подсладител в южноазиатския район, където кокосовите палми (Сoco nucifera) изобилстват. Извлича се не от плодовете, а от цветовете - те се срязват и полупрозрачният сок, който изтича от тях, се нагрява, за да се изпари водното съдържание. Образува се гъст сироп, който след охлаждането формира кристали. Получената кокосова захар наподобява на вкус и сладост тръстиковата, с деликатен аромат на карамел и ванилия. По хранителен профил я превъзхожда в пъти. Съдържа значително повече калий, магнезий, цинк и желязо, богата е на витамини от групата B (B1, B2, B3 и B6), и освен това осигурява 16 от 22-те аминокиселини. С много нисък гликемичен индекс (35), което означава, че организмът освобождава постепенно постъпилата енергия, без скокове и спадове в нивата на кръвната захар.
Добита от органично сертифицирани плантации. Органично сертифицирана (USDA-NOP и JAS, ID-BIO-149).
Забележка: Тъй като органичната кокосова захар не е обработвана, цветът, сладостта и ароматът може да варират в зависимост от видовете кокос, които са използвани за суровина.
Начин на употреба:
Може да замести 1:1 бялата захар, както и който и да е друг подсладител. Особено подходяща за подслаждане на кафе, чай, горещ шоколад и шейкове, за глазури и всякакви видове десерти.
Хранителни стойности за 100 г:
Енергийна стойност: 1633kJ/390kcal
Мазнини - 1 г
от които наситени - 0.1 г
Въглехидрати - 96.6 г
от които захари - 95.8 г
Белтъчини - 1.7 г
Сол - 0.3 г
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.