Био сертификат може да изтеглите от
ТУК(изисква Adobe PDF Reader).
Макар да е особено популярна в Русия, където я наричат „гречка“, елдата произхожда от Югоизточна Азия. Руснаците я консумират на каша, докато в Япония се използва най-вече за направата на нудъли. Елдата може да се приготвя със зеленчуци вместо ориз, да сме смели на брашно или да се накисва за една нощ и да се добавя към сутрешната закуска.
Начин на употреба:
Нe е необходимо предварително накисване. Измийте добре и сварете в съотношение 1:2 за 20 минути или докато омекне. Изцедете водата и комбинирайте с подправки на вкус или добавете към любимата си рецепта.
Хранителна стойност за 100 г:
Енергийна стойност - 1513 kJ/ 362 kcal
Мазнини - 1.7 г
от които наситени - 0.3 г
Въглехидрати - 75.9 г
от които захари - 0.1 г
Белтъчини - 9.3 г
Сол - 0.01 г
Съставки:
Елда от биологично земеделие
200 г
Други мъничета - ТУК
Рецепта от Зоя БГ
Сурово мюсли
Какво е необходимо ? 1/2 ч.ч. елда
1 1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.л. прясно настърган джинджифил (може и повече)
1/ ч.ч. кашу, накиснато за 10-20 мин.
сокът на 1 лайм
1 ч.л. от кората на лайма
2 ч.л. агаве сироп
4 големи смокини
1 ч.ч. краставица
Накиснете елдата за 15-20 мин. в 3/4 ч.ч. вода. Изплакнете добре, като се уверите, че лепкавите образувания са отстранени. Разбъркайте с джинджифила и 2 ч.л. от сока от лайм. Завъртете в блендера кашуто, 1/2 ч.ч. вода, агавето, сокът и кората от лайм, докато получите гладка кремообразна смес. Сложете в купички нарязаните на ситно смокини и краставица, разпределете отгоре елдата и залейте обилно с лимоновия крем.