Био сертификат може да изтеглите от ТУК (изисква Adobe PDF Reader).
Нишесте от тропическо растение Marantha arundinacea (арарут). Използва се за сгъстяване на сосове, пълнеж за сладкиши, пудинги и др. Подобно на царевичното нишесте и тапиоката, това е един от най-популярните сгъстители в кулинарията. Царевичното нишесте е подходящо за сгъстяване на сосове на основата на млечни, а арарут е по-подходящ за сгъстяване на по-кисели течности. Ако планирате да замразите ястие, е най-добре да използвате царевично нишесте или арарут като сгъстител. Ако искате рецептата да има повече блясък, е добре да се използвате тапиока или арарут. Ако се притеснявате, че сгъстителят ще покрие деликатен аромат на ястие можете да изберете арарут. С арарут се работи по-добре на по-ниски температури, толерира киселинни съставки, както и по-продължително готвене.
Употреба:
Използвайте за сгъстяване на супи и сосове. За да заместите 1 ч.л. царевично брашно или нишесте, добавете 2 ч.л. арарут. Разтворете в хладка течност, добавете го към гореща течност, бъркайте непрекъснато до получаване на желаната консистенция и свалете веднага от огъня.
Хранителна информация за 100 г:
Енергийна стойност - 1495kJ/357kcal
Мазнини - 0.1 г,
от които наситени - 0 г.
Въглехидрати - 84.8 г,
от които захари - 0 г.
Фибри - 3.4 г.
Белтъчини - 0.3 г.
Сол - 0.01 г.
Съставки:
Арарут на прах от биологичен произход.
Арарут на прах се използва и в домашната козметика в рецепти за сухи шампоани, дезодоранти, маски, пудри за лице и гримове.
Рецепта от Зоя БГ
Крем-дезодорант с лавандула
Какво е необходимо ? 3 с.л. сода бикарбонат
5 с.л. кокосово масло
2 с.л. арарут на прах
2 ч.л. карнауба восък
2 ч.л. 3 к. етерично масло от чаено дърво
5 к. етерично масло от лавандула
Разтопете маслото и восъка на водна баня. Добавете содата, арарута и етеричните масла и разбъркайте добре. Излейте сместа в подходящо бурканче и нанасяйте на чиста кожа.
Рецепта от Зоя БГ
Сух шампоан за изтощена коса
Какво е необходимо ? 1 с.л. арарут
1 с.л. царевично брашно
5 к. етерично масло от евкалипт
5 к. етерично масло от мента
Смесете добре всички съставки и използвайте върху суха коса в корените или върху омазнените части. Срешете косата както обикновено. Приготвеното количество е достатъчно за няколко пъти.
Рецепта от Зоя БГ
Тофу, зеленчуци и шийтаке
със сос от арарут
За да приготвите бургерите за нула време, сварете киноа предварително.
Какво е необходимо ? • 300 гр твърдо тофу • 4-5 мини бок чой или други зелени листа • 100 гр гъби шийтаке • 1 тиквичка • 1 морков • 2-3 скилидки чесън • 1 глава лук • 1-2 с.л. олио за готвене • сол на вкус • сусамови семена за поръсване •
За соса: 2 с.л. ябълков сок концентрат • 2 с.л. шою или тамари сос • ¼ - ½ ч.л. джинджифил на прах • 250 мл вода • 1 с.л. арарут + 2 с.л. студена вода
Нарежете зеленчуците на пръчици, тофуто на кубчета и шийтакето на половинки • Нарежете лука и чесъна. Загрейте дълбок тиган или уок и добавете лука и чесъна. Разбърквайте 1 минута и добавете моркова, тиквичката и шийтакето, след 2-3 минути добавете тофуто. Захлупете, намалете огъня и оставете да се готви 3-4 минути. • Нарежете на едро зеленолистните и ги добавете в уока. Добавете много малко сол, разбъркайте добре и захлупете отново да се готви 2-3 минути. • Разбъркайте всички съставки за соса без арарута в купа. Разтворете арарута в студената вода. Когато се разтвори напълно, го добавете към соса. Разбъркайте добре и залейте ястието в уока. • Бъркайте добре и гответе много кратко - докато сосът се сгъсти до желаната гъстота. • Поръсете със сусам и сервирайте.
60 г