Амарант - био - от Перу - 450 г

Амарант - био - от Перу - 450 г
Амарант - био - от Перу - 450 г Амарант - био - от Перу - 450 г

Цена: 8.95 лв (1.99 лв / 100 гр)

Производител: Saldac
Код: SKU815
в наличност:
Брой:
-
+
8.95 лв
Добавете в желани
 


Описание:

Амарантът (Кивича) е зърно отглеждано в Андите и е произведен от APCO - коооператив от 125 човек в долината Cotahausi. Семената от амарант са с много висока хранителна стойност. В зависимост от сорта, съдържанието на суров протеин в семената е между 12,5% и 17,5%, като са особено богати на лизин, за разлика от истинските зърнени култури. Балансираността на аминокиселините превъзхожда зърнените култури. ФАО и СЗО имат точкова система, по която се определя качеството на протеина (съотношението на аминокиселините). По тази система амаранта (в зависимост от вида и сорта) получава 67 до 87 точки от 100 възможни. За сравнение пшеницата при средно 14% протеин има 47 точки; соята 37% - 68-89 точки; ориза 7% - 69 точки; царевицата 9% - 35 точки.

Употреба:

Накиснете от предишната вечер във вода (за 10-12 часа, така запазва идеално хранителните си качества и се превръща и в страхотна добавка към мюсли). Внимавайте само с температурата вкъщи – в случай, че е над 20 градуса, е добре да се прибере в хладилник. Супите са неповторими, когато в тях има и шепа амарант. Същото може да се каже и за ястията с леща, боб или каквито и да е зеленчуци.
Амарантът се приготвя в съотношение 1:3 в полза на водата. Сложете чаената чаша амарант, заедно с 3 чаши вода в тиган. Изчакайте водата да заври, след това оставете амаранта да ври на слаб огън за 20-25 мин. /докато водата се изпари/. Може да разбърквате от време на време, за да избегнете образуването на бучки, което може да остави семената сурови. Прибавете останалите нарязани продукти и подправете по ваш вкус. Амарантът се държи добре дори във второстепенната роля на гарнитура. Може да се сготви по подобие на ориза, а може и да се комбинира хитроумно. Например с една част кафяв ориз и една част киноа може да сварите половин част амарант, прибавяйки и шест части вода.
Класика са и пуканките от амарант. Те се препоръчват дори за захранване на бебета, а към тях може да се добави пъстра палитра от вкусове – сушени плодове, мед, ядки.

Съдържание:

100% амарант от био земеделие. Не съдържа глутен.

450 г


Рецепта от Зоя БГ

Салата с амарант, нахут и билки
Какво е необходимо ?
1 консерва нахут
1 чаена чаша царевица
1 авокадо, обелено и нарязано
1 чаена чаша био амарант
1 чаена лъжица масло от гроздови семена/сусамово масло
2 узрели домата, нарязани на парчета
½ глава червен лук, нарязан на кубчета/може да го замените с пресен лук/
1 шепа кориандър
1 шепа магданоз
1 шепа мента /по избор, но изключително подходяща в топлите месеци/
2 супени лъжици лимонов сок
¼ зехтин екстра вържин
хималайска сол на вкус

 

Други продукти, които биха ви заинтригували

  • Поръчайте Нашата цена: 2.35 лв
    Амарантът е култивиран преди 8000 години в Централна и Южна Америка. Чудесно се комбинира със зеленчуци и лесно може да замести ориза в различни рецепти.
  • Поръчайте Нашата цена: 5.95 лв
    Амарантът е култивиран преди 8000 години в Централна и Южна Америка. В наши дни от него се правят макаронени изделия, пуканки и хляб. Чудесно се комбинира със зеленчуци и лесно може да замести ориза в различни рецепти.

Други продукти, които наши клиенти са поръчали заедно с този продукт

  • Поръчайте Нашата цена: 3.95 лв
    Киноата е култивирана преди около 4000 години в района на Андите. От нея се правят макаронени изделия, пуканки и хляб. Чудесно се комбинира със зеленчуци и лесно може да замести ориза в различни рецепти.
  • Поръчайте Нашата цена: 2.80 лв
    Макар да е особено популярна в Русия, където я наричат „гречка“, елдата произхожда от Югоизточна Азия. Руснаците я консумират на каша, докато в Япония се използва най-вече за направата на нудъли. Елдата може да се приготвя със зеленчуци вместо ориз, да сме смели на брашно или да се накисва за една нощ и да се добавя към сутрешната закуска.
  • Поръчайте Нашата цена: 5.65 лв
    Чиа е ниско растение от рода на градинския чай с малки, твърди семенца. Векове наред чиа семената са били употребявани като храна или напитка от индианците от Югозападна Америка и латиноамериканците. Позната като „храната за бягане“, чиа става все по-търсена и в Европа. Има неутрален вкус и може да се използва в разнообразни сладки и солени рецепти.
  • Поръчайте Нашата цена: 13.95 лв
    Годжи бери са използвани в Китай от векове, но добиват популярност като сушени плодове в Европа едва през 21 век. Консумирайте директно, прибавете към шейкове, зърнени закуски и сурови десерти или използвайте в приготвянето на други сладки и солени ястия.
  • Поръчайте Нашата цена: 6.35 лв
    Чиа е ниско растение от рода на градинския чай с малки, твърди семенца. Векове наред чиа семената са били употребявани като храна или напитка от индианците от Югозападна Америка и латиноамериканците. Позната като „храната за бягане“, чиа става все по-търсена и в Европа. Има неутрален вкус и може да се използва в разнообразни сладки и солени рецепти. 
Покажи следващите 5 продукта

Свържете се с нас, ако имате въпроси относно този продукт